menu

Csak ez a pillanat van, becsüld meg nagyon!

|

A holnap soha nem jön el. Mindig ma van, és mindig most van. A múlt és a jövő csak emlék és képzelet. Csak az örökkévalóságig tartó jelen pillanat van s ebben a jelen pillanatban van minden, ami valóban létezik s nem csak elmetermék. Ebben a pillanatban van mindened, minden lehetőséged, az életed ebben a pillanatban bontakozik ki. Becsüld meg a mostot nagyon..

Ismered azt a történetet, amelyben az idős bácsi kibabrál a halállal?

Az idős bácsi már nem volt túl jó bőrben, szervei teljesen elhasználódtak. A halál pedig eldöntötte: elmegy érte, s magával viszi. Amikor megérkezett az idős bácsihoz, bekopogott:

– Én vagyok a halál, s érted jöttem.
Az idős bácsi azonban így szólt:
– Ne most. Gyere holnap. Holnap bizt’isten veled megyek. S hogy megpecsételjük ezt a fogadalmat, íme, ideírom az ajtófélfára, hogy „Holnap a halállal megyek!”.
Fel is írta szép kacskaringós betűkkel ezt:
Holnap a halállal megyek.

Eltelt egy nap s a halál már dörzsölte vigyorogva a markát: „Hahaha! Az öregért megyek!”.
Odasietett és bekoppantott:
– Én vagyok a halál, s érted jöttem, öregember.
Az idős bácsi kidugta a fejét, s az ajtófélfára mutatott:
– Nem ma, hanem holnap! Nézd mit írtam ide: „Holnap a halállal megyek”. S a holnap pedig nem ma van, hanem holnap.. 

A holnap soha nem jön el. Mindig ma van, és mindig most van. Az egyetlen valóság most van, ezért nincs értelme a múltba révedni vagy a jövőn aggódni.
~
Gondoltad volna, hogy valójában csak ez a jelen pillanat létezik? Gondoltad volna, hogy mindig csak a most van?Amikor a múltbeli emlékeidben bányászol, azt is most teszed – ebben a pillanatban. S amikor a jövőt tervezed, azt is a jelen pillanatban teszed: most.

Csak a végtelenségig tartó jelen pillanat van, a múlt csak emlék s a jövő pedig kivetítés: az elme emlékezik vagy lázasan tervez. A valóságban, ahol minden van, ahol az élet zajlik, ott most van – mindörrökké csak a most végtelen pillanata van.


Minden, ami létezik, az most van. Hiszen azért van, mert most van, most létezik. A világ, ami van, most van és olyan, amilyen most. Ha nem lenne most, akkor nem létezne.
  
S amikor ezt nagyon mélyen megérted, akkor megvilágosodsz: az egyetlen pillanat, amiben minden van, az pontosan most van.

Most van a teljesség, az Igazság, hiszen az van, ami van – most. Ez a végső valóság, ez az Élet, az egyetlen Igaz az  ami most, ebben a szempillanatban, ebben az egyetlen szent pillanatban itt van. Értsd meg mélyen ezt, világosodj meg!

Nincs olyan, hogy múlt és jövő, ezek mind elme-gyártotta fogalmak. Nincs múltja az emberen kívül semmilyen élőlénynek, s ezért nem is látod őket sosem mélabúsnak. Nem rágódnak múltuk koncain, s nem lesznek öngyilkosak.

A múlt olyan emlékek sorozata, amelyeket most idézünk fel magunkban. Soha sem a múltban. S a jövő képét is most képzeljük el. Amikor bármilyen múltbeli esemény történt, akkor is most volt, s amikor a jövő megtörténik, akkor is most lesz. Nagyapád házassága az elméd szerint a régmúltban történt, de valójában, amikor megtörtént, akkor is most volt. Akkor is jelen idő volt.

Soha semmi sem történt a múltban, sem a jövőben, minden a jelen pillanatban zajlik: most.

Nagyon sokan, ha a jelen pillanatról hallanak, arra gondolnak, hogy az egy végtelenül kicsi időegység; egy icipici kis pillanat, amit ha megpróbálunk megragadni, máris múlttá változik. Ahogy kimondod, hogy „ez van most”, máris múlttá változik és így lenne helyesebb mondani: „Ez volt, abban a pillanatban, amikor kimondtam. ”

Valójában a jelen pillanat nem sok-sok icipici időegység fűzére, hanem egyetlen  örökké tartó, folyamatos jelen pillanat. Soha nem volt olyan "idő", ami nem most lett volna. És soha sem lesz olyan, ami nem most lenne.

Te is most vagy, mindig is most voltál.
Érzed, tudod, hogy születésed óta csak ez az egyetlen, örökké tartó jelen pillanat van, amelyikben élsz, létezel.
Ez a most, ez a mindörökké tartó jelen pillanat.
A létezés teljessége most van, és ami nincs most, az nem létezik.

Ezért tehát az egyetlen, amivel érdemes foglalkozni, az a jelen pillanata. Hiszen a jelen pillanat teljességében van minden. És két óra múlva is, amikor  elmúlik az idő, akkor is most lesz. És most lesz akkor is, amikor meghalsz.

Az egyetlen bölcs dolog annak az elfogadása, ami most van. Hiszen most vagy te, most zajlik a világ, most vannak a lehetőségeid, amelyeket elszalaszthatsz – ha nem vagy jelen, ha nem vagy itt és most.
Légy jelen te is, és élvezd a létezés örömét!

(Részlet Kery Ervin: "A tudatosság kézikönyve" c. könyvéből)

Könyveimet itt tekintheted meg.
Cikkeim szabadon megoszthatók a forrás megjelölésével.

               Oldal kedvelése: 

A szerzőről:
A tudat természetét kutatom közvetlen megtapasztalással s a felismeréseimről számolok be a cikkeimben, könyveimben. Bővebben rólam itt olvasható. Könyveim megtekinthetőek, megvásárolhatóak itt. Ingyenes kiadványaimra és hírlevelemre itt iratkozhatsz fel: