menu

Hogyan írjuk felül elképzeléseinkkel a valóságot?

Ha alaposan megfigyeled a gondolataidat, a gondolatok természetét, akkor kristálytisztán megláthatod, hogy miként ámítjuk tudattalanul önmagunkat. Megfigyelheted, hogy miként írjuk felül gondolatainkkal, elképzeléseinkkel, illúzióinkkal a „kőkemény” valóságot. Felülírjuk azt a valóságot, ami van, azáltal, hogy elképzeléseinkkel azonosulunk.

Amikor így megfigyeled a gondolataidat, tudatos vagy.
A tudatosságod olyan, mint az ég láthatatlan tere, amelyben létrejönnek felhőkként a gondolatok.
Tudod, hogy te nem a jövő-menő felhők összessége vagy, hanem az a tudatos tér, amelyben megjelennek a gondolatfelhők.

Erőltetésektől mentesen, könnyedén figyeled azt, ami a tudatosságod terében felbukkan. Nincs benned gondolat, nem használsz gondolatokat, mert nincs szükséged rájuk a megfigyelés során: egyszerűen csak hagyod, hogy a figyelmed terében megjelenjenek s tovatűnjenek.

Tudatos vagy, jelen vagy, éberen, spontánul, megerőltetés nélkül, természetesen. És figyelsz: befelé is és kifelé is. Nem agyalsz, egyszerűen csak megosztod a teljes figyelmedet a külvilág érzékelése és a belvilág történései közt. Nyitott vagy, befogadod a hozzád érkező érzeteket: látod a környezeted színeit, formáit, hangjait, s teljes élményként magadba fogadod. Megfigyelője vagy annak, ami benned és körülötted történik.

Amint így a gondolatmentes megfigyelő tudatosságban tartózkodsz, pontosan azt látod, ami van. Nem beszélgetsz róla a fejedben, nem indítasz egy belső monológot arról, hogy mi az, mi a neve, milyen tulajdonságai vannak, hogy jó-e vagy rossz, egyszerűen csak tudomásul veszed.
 Elfogadod olyannak, amilyen.

S ekkor valami csoda történik: elillan a dolgok szürke, unalmas volta, helyette minden élénkké, élővé, csodává válik: egy létező csoda-formává, amely kiemelkedik a tudatosság terében.

Aztán egyszer csak valamire rápillantasz. A figyelmed egy tárgyhoz kapcsolódik. Egy tárgyat pillantasz meg, amelyhez személyes történet kötődik: egy emlék, erős érzelmi töltettel. Talán egy ifjúkori könyvet pillantasz meg, amelyet édesanyádtól kaptál, vagy egy nyakláncot, amit kedvesed ajándékozott neked – s ezek megindítják spontán asszociációval az emlékek sorozatát, te pedig elveszel bennük:
„Óh, ez a könyv.. nagyon kedves emlék fűz hozzá. Édesanyámtól kaptam, aki mindig  tündér volt hozzám. Emlékszem arra, hogy a kórházba kerültem, mert megbotlottam s eltörtem a kezem..”

S ahogy így a könyvre tekintesz, kezdetben látod olyannak, amilyen: egy kissé kopott, talán szamárfüles kötetnek, vastag borítóval és kiemelkedő címmel. És tudod, hogy -minden kétséget kizáróan- itt és most szemléled a könyvet. Tudatában vagy annak, hogy itt és most te létezel és egy könyvespolcodon levő könyvet szemlélsz. Nem kell kijelentened, hogy „igen, látom a könyvet”, a könyv megtapasztalásának folyamata spontánul megtörténik, gondolatok nélkül, s te tudsz a könyv megtapasztalásáról.

Aztán hirtelen megjelenik az első gondolat: „Óh.. édesanyám adta azt nekem”, s amint a gondolatfüzérhez kapcsolódsz, úgy már nem is látod többé a könyvet. Most még a könyv képe, érzése és tudomása van a figyelmed középpontjában, majd megjelenik az emlék. Önkéntelenül is felidézed édesanyád mentális képét, s ez a halvány, áttetsző gondolati kép rátevődik a könyv észlelt képére.

Ekkor már a szemeiden is látszik, hogy elbambultál, az emlékeidbe feledkeztél. Szemeid látóterében még ugyan ott van a könyv, de tudatos figyelmedig nem jut el: az, amit te valóságként érzékelsz nem a könyv jelenléte, hanem édesanyád mentális képe.

Egy gondolat, ami spontán asszociációval újabb gondolatokat hoz létre, a gondolatok pedig egymáshoz kapcsolódnak, s így jön létre egy hosszú történet, egy sztori, egy belső film arról, hogy milyen voltál te, milyen volt az édesanyád és mi történt veletek akkor. Szemeid látóterében a könyvespolc van, de nem veszed többé észre azt, hanem gondolatban a kórházban fekszel s fájlalod az eltört csuklódat.

Könyveimet itt tekintheted meg.
Cikkeim szabadon megoszthatók a forrás megjelölésével.

               Oldal kedvelése: 

A szerzőről:
A tudat természetét kutatom közvetlen megtapasztalással s a felismeréseimről számolok be a cikkeimben, könyveimben. Bővebben rólam itt olvasható. Könyveim megtekinthetőek, megvásárolhatóak itt. Ingyenes kiadványaimra és hírlevelemre itt iratkozhatsz fel: