menu

A világ gyümölcse (A szellem szemén át..)

|


Itt és most élek, vagyok.
Létezem, s tudok arról, hogy létezem. A társadalmi szerepeimen, személyiségemen túl is létezem. Személyiségemen túl is vagyok, mint önmagáról tudó tudatosság. Egyszerűen csak vagyok, ab ovo, magától értetődően, spontán létezem: engem gyümölcsözött a világ.
Létrejöttem -mint te is- akárcsak egy gyümölcs a fán.

Nem ész tervezett engem. Senki nem kötött szerződéseket a sejtjeimmel, a szerveimmmel, a bennem lejátszódó milliárdnyi folyamattal, hogy egy-ként, önálló tudomással rendelkező egyénként („egy én”, egy önálló "én"-tudatként) létezhessem.
Itt vagyok egy tökéletes csoda formájában, amelyben  rengeteg sejt és folyamat abszolút összhangban, egyetlen élő szervezetként együtt-működik.
..Testükben hihetetlenül sok apró kis sejt -mind egy-egy létezés- együttműködik egyként, tökéletes összhangban. Annyira tökéletesen működik együtt milliárdnyi folyamat, hogy valamiképpen létrejöhettem én is, és rácsodálkozhattam önmagam létére: „Én vagyok”.

Valahogy létrejött egy élettelen kő- és sárbolygón az élő valami, aki most  egy számítógépen, tableten vagy okos-telefonon olvassa ezeket a sorokat, s  képes tudatára ébredni annak, hogy van: „Jéé.. tényleg vagyok. Tudok a létezésemről!”.

A Semmi-ből egy világ, a Minden-ség jött létre, miriád egyedi formájával, s mind együtt működik, van! Hát nem csoda a létezés úgy, ahogy van?
Sok-sok apró kis egység, sejt még nagyobb egységekbe csoportosult, szerveket alkotott, s a sok egyedi funkciót ellátó szerv együttesen alkotja a nagyobb egységet, az „én testemet” - azt az önálló működésre képes entitást, aki tudja és érzi, hogy „vagyok”. Azt az „én”-tudatot, amely benned -gondolatok nélkül is- tudja és érzi, hogy van.

Amikor körbenézek, tudatosságom terében megjelenik a „világ”. Számtalan egyedi forma ropja körülöttem a táncát.

A tudatosságom terében jelenik meg a világ, minden érzékszervi érzetével, egyetlen egységes mentális képként: ez a színes-hangos-illatos, formás világ. Az én tudatos teremben jön létre a világ, amely az „én világom”. Én hozom létre önmagamnak, az elmém által.

Ez az én világom: az én érzékszerveimmel észlelt világ, amelyet színes gondolataimmal és érzelmeimmel szövök át..

Valójában nincsenek részek, hanem csak egy egységes egész, ami egy-ként, egység-ként működik. Van egy komplett, teljes egész, a minden-ség, ami „világ”-ként, egész-ként működik.
Mi azonban a figyelemnek egy sajátos formájára szakosodtunk: folyamatosan pásztázzuk a környezetünket, s egyenként azonosítjuk a figyelmünk terében megjelenő mintákat: „most ezt látom és tudom, most pedig ezt”.

Hogy megismerhessük, hogy magunkévá tehessük, ezt az egységes világot fel kell szabdalnunk darabokra.

Amikor egy egész csirkét megeszünk, akkor azt nem egyben, hanem cafatokra tépve, darabokként tesszük magunkévá. Hasonlóan, ha a világ működését szeretnénk megérteni, akkor a világot darabjaira kell szabdalnunk, egyenként s más részekkel összefüggésben kell méricskélnünk, megfigyelnünk a darabokat, kísérleteket végeznünk, felismernünk a működésének szabályait, s ezeket a törvényszerűségeket formulákkal, egyenletekkel, latin szavakkal s más elme-alkotta fogalmakkal írjuk le.

Így aztán képesek vagyunk „kiokoskodni magunknak” kvantumszámítógépeket, okos-kütyükkel összekötjük egy kommunikációs egységbe az egész világunkat, képesek vagyunk az űrben utazni, orvostudományunk szó szerint csodákat tesz, s csúcstechnikánkkal nem ismerünk lehetetlent.

Feldaraboljuk a világot, hogy darabokként megvizsgálhassuk, megismerjük a működési elvét, s a működési elvet saját hasznunkra fordítsuk. Az icipici atomból hatalmas mennyiségű elektromos energiát nyerünk ki, amit a hétköznapi életünkben sokféle módon használhatunk.

De egy pillanatra sem szabad elfelejtenünk, hogy ez a felosztás önkényes: mi osztottuk fel darabjaira az egységes egészként működő világot..
(Részletek Kery Ervin: "A tudatosság kézikönyve"  könyvéből)

Könyveimet itt tekintheted meg.
Cikkeim szabadon megoszthatók a forrás megjelölésével.

               Oldal kedvelése: 

A szerzőről:
A tudat természetét kutatom közvetlen megtapasztalással s a felismeréseimről számolok be a cikkeimben, könyveimben. Bővebben rólam itt olvasható. Könyveim megtekinthetőek, megvásárolhatóak itt. Ingyenes kiadványaimra és hírlevelemre itt iratkozhatsz fel: