menu

Hiteink, elképzeléseink egyfajta hipnózisban tartanak

|

Ha vadidegennel találkozol, rövid beszélgetés alatt kiderül, hogy az illető milyen „értékrendet”, meggyőződést vall magáénak,  hogy milyen hitek alapján cselekszik. Tudjuk, hogy milyen a személyisége: miként gondolkodik, érez és viselkedik egy hithű keresztény vagy muzulmán, egy jobb- vagy baloldali értékrendű, egy futballrajongó, vagy bármilyen más csoporttal, ideológiával, elme-alkotta elképzeléssel teljesen azonosult személyiség. Éppen ez a kiszámíthatóság, kiismerhetőség az, ami által könnyen manipulálhatóvá válnak..
Minél több hitrendszerrel vagy programozva, kondicionálva, annál gépiesebbé válsz, s annál könnyebben leszel befolyásolható. 

Láthatjuk, hogy milyen könnyű lázba hozni egy radikális meggyőződésűt. Van, akit akár fanatikus öngyilkos kamikaze akciókra is késztethetünk azzal, hogy rájátszunk a benne levő programozott hitrendszerekre, azonosulásokra: „A Paradicsom vár rád 70 szűzzel, ha feláldozod magad az egyetlen szent elképzelésünkért.” 
Az elme Paradicsomot készít önmagának saját elképzeléseiből, s az elképzelt Paradicsomában megőrül..

Bármilyen „szent ügy” fanatikusává válhatsz. Mélyen legbelül tudattalanul az a meggyőződésed, hogy az abszolút igazság letéteményese vagy, s érzed a tudattalan késztetést, hogy ezt az abszolút, egyetlen igazságot akár erőszakkal is elfogadtasd másokkal. 
Ebből pedig borzalom keletkezik, sok szenvedés. amelyeket valójában nem hús-vér, érző-gondolkodó emberek vívnak egymással, hanem „-izmusok”, ideológiák. Emberek helyett elme-alkotta elképzelések harcolnak egymással..
˜
Az egó az, aki mindezek megalkotója és ugyanakkor elszenvedője is. Ő hallgatja belső hangként a lelkiismeret, fölöttes én parancsoló hangját, és ő az, aki megbirkózik a mélyből feltörő ösztönökkel, s az elfojtott, kiutált személyiségrészekkel. 

Neki kell a mindennapokban helyt állnia, boldogulnia úgy, hogy valamiképpen össze kell egyeztetnie az ellentétes hiedelmeket, gondolatokat, kavargó érzelmeket, és meg kell magyaráznia a félelmeidből s vágyaidból fakadó tetteidet. 

Egy stratégiázó hadvezér ágaskodik szüntelenül benned, aki minden oldalról hatalmas katonai támadásnak van kitéve: "Stratégiáznom kell: Vajon mit kell tennem? Mi a jó számomra?" 

Nem könnyű a dolgod: kis énként megfelelni minden elvárásnak és fenntartani azt, hogy jól érezd magad a bőrödben. 
Folyamatosan gondolkodnod kell, elemezned az éppen történő eseményeket; címkézni a szereplőket ilyennek vagy olyannak, jónak vagy rossznak, kívánatosnak vagy elutasítandónak, miközben szembe kell nézz a mélyből feltörő legvadabb vágyaiddal és félelmeiddel is. Így jön létre a folyamatosan elemezgető és parancsolgató tábornok: az egó. 

Az egymással harcban álló személyiségrészeink ölre mennek a saját igazukért, s az egó dolga rendet csinálni ebben a pokoli zűrzavarban.

Teljes meggyőződéssel azonosulsz a szerepeiddel, társadalmi maszkjaiddal és elhiszed, hogy ezen maszkok és szerepek nélkül nem létezhethetnél. Úgy érzed, hogy szükséged van rájuk, létfontosságúak, mert megvédenek téged önmagadtól s másoktól. 
De ki az „én” tudomás, akit az egó oly megszálltan véd?

Életed derekára már annyi elgondolást, elképzelést, szabályt és dogmát magadévá teszel, hogy már azt sem tudod, hogy valójában ki vagy. Elfeledkezel arról, hogy létezésed van, bármilyen elképzelésen, társadalmi konvención túl is létezel.
Elfeleded, hogy valójában a tudatosság vagy. A meztelen tudomása annak, hogy "vagy".
Elfeleded, hogy az a tudatosság vagy, aki formát, testet öltött magára, hogy eljátssza szerepeit ezen a hatalmas nagy színpadon: az élet színpadán.

(Részletek Kery Ervin: "A tudatosság kézikönyve" c. könyvéből)

Könyveimet itt tekintheted meg.
Cikkeim szabadon megoszthatók a forrás megjelölésével.

               Oldal kedvelése: 

A szerzőről:
A tudat természetét kutatom közvetlen megtapasztalással s a felismeréseimről számolok be a cikkeimben, könyveimben. Bővebben rólam itt olvasható. Könyveim megtekinthetőek, megvásárolhatóak itt. Ingyenes kiadványaimra és hírlevelemre itt iratkozhatsz fel: