menu

Ugorj fejest a tudatosságba! (A megvilágosodás gyakorlata)

| |

Kíváncsi vagy a szellemedre, a lelkedre? Kíváncsi vagy a testedben lakozó "én vagyok"  érzet mögötti tudatosságra? 

Benned van most is, most is figyel a szemeiden át..ez a tudatosság vagy Te valójában.  A benned levő "én vagyok", "én figyelek" érzete és tudása vagy.. Tapasztald meg! 

Amikor tudatában vagy a tudatosságnak, amikor élő emberi szellemként laksz testedben, amikor jelen vagy s átadod magad teljesen az itt és most tudatos megtapasztalásának.. akkor megvilágosodott vagy. 

A megvilágosodás a tudatnak nem egy ritkán elérhető, speciális állapota, amelyet csak kivételesek tapasztalhatnak meg, hanem annak a tudatosságnak a felismerése, amely mindig is benned volt, végigkövette az életedet. És most is benned van, ő olvassa például ezt a sort. 
Hiszen tudod magadról ugye, hogy tudsz? Tudod magadról ugye, hogy tudsz a létezésedről?

Ezt a megvilágosodott tudati állapotot kívánjuk most elérni egy sor speciális tudatossági gyakorlattal, tudat-meditációval. Olvasd lassan a gyakorlatot, s hagyj időt az egyes gondolatok közt arra, hogy megértsd a leírtakat: zsigerből tudd és érezd, azaz pontosan megtapasztald azt, amiről írok.

Tehát:
Búcsú a gondolatoktól
Most arra kérlek Téged, hogy felejts el minden gondolatot és gondot, csak légy önmagadban, gondolatok nélkül, gondtalanul. Lazán és könnyedén viseld magadon a testedet és érezd, hogy testedben élsz, hogy tested életteli.

Mosolyogj

 s élvezd a mosolygás csodáját! Most, tedd is meg!
Ahogy itt és most mosolyogsz, érezd, hogy az arcod izmai mélyen ellazulnak. Érezd, hogy a mosolygástól derűssé válsz és boldog vagy. Érezd, ahogy  mosolyogsz, s élvezd a mosolygás csodáját..

S most megkérdezem tőled, Tőled, a benned levő értelemtől:
Ki az, aki most -ebben a szent pillanatban- olvassa ezeket a sorokat?
Ki vagy te valójában?

Figyelmeddel kövesd, ahogy kitekintesz a fejedből, s szemeiden át olvasod ezt a bekezdést. (Ezt olvasod most!)
Tehát:
MOST, EBBEN A SZENT PILLANATBAN, FIGYELJ!
A figyelem esszenciális.
Lásd az orrod körvonalát,
szaladj föl figyelmeddel az orrnyergeden és hatolj be szemüreged mögé, be a fejedbe: vissza a figyelmed forrásáig.

Keresd meg, hogy ki figyel benned most!
Lazítsd el magad, s keresd meg, hogy ki az, aki most a szemeiden keresztül figyel, és olvassa..
..pontosan EZEKET a sorokat!

Ne gondolkozz róla! Tapasztald meg, hogy mi az a figyelem, amelyik a szemeiden keresztül olvas..
Nem tudod elmével megragadni, s megfogalmazni, hogy mi az. Egy éber figyelem, ami a szemeiden keresztül figyel kifelé, a külső világodba, most.
Itt és most a tudatosság olvassa általad ezeket a sorokat.
A benned levő „én vagyok” érzete és tudata olvas. Az, akit te „ÉN”-nek nevezel.

Ízlelgesd magadban:
ÉN VAGYOK.
„Én”, akit te önmagadnak, „Én”-nek nevezel, s akit mindenki önmagának vall „Én”-ként.
A szellemed, a szellem figyel belőled.
LÉTEZEL. VAGY.
Itt és most tudatos figyelemként tekintesz ki a testedből, és áttetszően látod arcod körvonalát. Látod, ahogy a testedből, a fejedből kinézel, s olvasod ezeket a sorokat.
Ki olvassa ezeket a sorokat?

Érzed?
Látod és tudod? Megtapasztalod?
Megtapasztaltad, hogy ki olvassa szemeiden át ezeket a sorokat?
Ez vagy te! A figyelő tudatosság.

Egy megfoghatatlan éber mező, intelligencia, önmagában levő létezés, egy tudomás, aki tudja, hogy „vagyok” – ez vagy Te. Ez a most jelenlevő figyelmed vagy Te, egy alapvető, fundamentális tudása és érzése annak, hogy vagy.

Tehát: a tudatnak nem egy speciális állapotáról van szó, amelyet csak kivételesek tapasztalhatnak meg, hanem arról a tudatosságról, amely mindig is benned volt, végigkövette az életedet és most is benned van, ő olvassa e sort. Hiszen tudod magadról ugye, hogy tudsz? Tudod magadról ugye, hogy tudsz a létezésedről?

Izlelgesd csak bátran, mert ezek kulcsok a megvilágosodáshoz:
„Én vagyok”.
Itt és most létezem.
Ez vagyok én. A jelen pillanatban létezés. A mostban táncoló élő tudatosság, ami belakja e testet, e testi formát, s élőként animálja, mozgatja azt. Ez az „én vagyok” tudása, érzése ragyog be mindent, ami létezik bennem és számomra. Itt és most tudom, hogy létezem, vagyok. A tudatosság vagyok –  s ennek tudatában vagyok. (...)

Légy csendes és passzív, befogadó. Ne tégy semmit sem, ha nem szükséges, csak figyelj, figyelj ártatlanul. Tudd és érezd, élénken tapasztald meg az alábbi kijelentéseket:

A figyelem vagyok
Az „Én vagyok” tudomása az a tudatos tér, az üresség, amely formamentes dimenzióként áthatja a tengernyi formát, és élővé teszi azokat.

Én létezem, vagyok. Érzem, tudom, gondolatok nélkül megtapasztalom. Megpihentem önmagadban, s tudomásában vagyok annak, hogy én vagyok.
A figyelem vagyok, aki "én"-ként ismersz.
Az a figyelem vagyok, amelyik most ezeket a sorokat olvassa. Én vagyok a csendes, békés, figyelő tudomás. Formamentes energiamező, csendes, önmagáról tudó tudatosság. Annak tudása, hogy itt és most létezem, s hogy testemen keresztül szemlélődöm kifelé a világba. 

Kíváncsian és ártatlanul tanúja vagyok önmagam létének, s a világnak. Fogalmam sincs arról, hogy ki ez a megfigyelő bennem, aki tudatosságként néz ki most a fejemből, a szemeimen át. Egyszerűen csak van, magától értetődően, ab ovo létezik.

Ez vagy te, kedves embertársam! Ez vagy te, aki most ezt a sort olvasod. Egy éber, befogadó tudatosság vagy, s jelen vagy az egyetlen valóságban, az életben, ami éppen most van.

Pihenj meg önmagadban! Ha teheted egyre többször! Ez egy megfoghatatlan érzés. A végtelenség nyílik meg benned, s ujjongás járja át a tested: „Létezem!”.
Jó a testedben lenni, jó a bőrödben létezni.

Minden áramlik körülötted, számtalan forma ropja táncát. Hadd ropja táncát, s ha kedved tartja, szemléld. De soha nem feledd el, egy pillanatra se, hogy az itt és most jelenlevő tudomás vagy, a szellem vagy, aki önmagát s a világát  megtapasztalja.

Részlet Kery Ervin: "A tudatosság kézikönyve" c. könyvéből

Könyveimet itt tekintheted meg.
Cikkeim szabadon megoszthatók a forrás megjelölésével.

               Oldal kedvelése: 

A szerzőről:
A tudat természetét kutatom közvetlen megtapasztalással s a felismeréseimről számolok be a cikkeimben, könyveimben. Bővebben rólam itt olvasható. Könyveim megtekinthetőek, megvásárolhatóak itt. Ingyenes kiadványaimra és hírlevelemre itt iratkozhatsz fel: